10 augustus vertrokken we voor twee weken Bali met de Blauwe Vogel.

Een eerste vlucht van 6,5 uur bracht ons naar Dubai. Daar een dikke drie uur wachten. Na een tweede vlucht van Dubai naar Denpasar van nog

eens tien uur eindelijk aangekomen en hartelijk verwelkomd door onze gids Jantje en getooid met een welriekende bloemkrans en twee

danseressen en een drankje. Nu de kamer, het hotel verkennen en iets eten. We kregen zelfs vuurwerk ter verwelkoming.

Ons eerste hotel is Nusa Dua Beach hotel in Nusa Dua.

Hier verblijven we 1 nacht en op het einde van onze reis verblijven we hier nog eens 4 nachten.

 

De eerste dag gestart met een bezoek aan Tanah Lot Tempel. Prachtig zicht hier op de Indische Oceaan. Mega mooi!

Een tempel gelegen in het water. Enkel te betreden tijdens eb. Slangen bewaken de tempel.

Pura Tanah Lot is een Balinese tempel aan de westkust van Bali. Het ligt in zee boven op een rots. Bij laag water is de tempel net wel of net niet met

droge voeten te bereiken over een zanddam van zo'n twintig meter lang. De toegang is echter beperkt tot de eerste vijf meter van het mini eilandje.

Iets verderop wandelen we doorheen de winkelstraatjes met onze gids Yanthé (Jantje) die ons typische fruitsoorten uit Bali leert kennen en laat proeven.

We lunchen in een lokaal huis in Bongkasa.

Een lokale familie toont hun woonomgeving en nodigt ons uit bij hen thuis om te lunchen, een toffe en lekkere ervaring.

We voelen er ons zeer welkom.

Je merkt er meteen de offerbakjes op wanneer je binnenkomt. Iedere familie heeft die staan voor hun huizen aan de inkomspoort.

 

Desa Swing.

Een heel favoriete plek voor de beste schommels in Bali is Bali Swing. Het is gelegen in Bongkasa.

Hoogtevrees overwinnen op de mooiste schommels waar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving en het diepe dal met de rivier.

Zeer blij dat ik het heb aangedurfd.

Paleis te Ubud.

In het midden van de stad ligt het paleis van Ubud. Het complex wordt nog steeds bewoond door de koninklijke familie, maar je mag er wel vrij

rondlopen.

Eerst moet iedereen in traditionele kledij aan om deze prachtige tempel te betreden.

Hierna rijden we verder naar ons volgende hotel in Ubud. Het verkeer is spectaculair en echt zot om te zien! Auto's en brommers komen van overal, dwarsen, steken voorbij... nog nooit zoveel brommers bij elkaar gezien! Ze rijden hier links op de weg. Elke inwoner heeft hier een brommer, ze rijden soms al van hun tien jaar op een brommer.

 

We overnachten in het schitterende hotel Ubud Sthala a Tribute Portfolio Hotel by Marriott.

Vandaag gaan we de ganse dag rondtoeren in een Volkswagen cabrio. De max!

Onze eerste stop. Bezoek aan het Sangeh Monkey Forest.

Drie families apen wonen hier samen in dit apenbos. In totaal meer dan 600 apen! En ja hoor ze kwamen maar al te graag op je schouder zitten.

Het Sangeh Monkey Forest bij het dorp Sangeh, in het zuidwesten van Bali, bestaat uit zes hectare bos met reusachtige nootmuskaatbomen.

Daarna reden we verder in de cabrio's langs de rijstvelden.

 

Bezoek Jatiluwih. De rijstvelden in de werelderfgoedlijst van UNESCO opgenomen. Een adembenemend zicht, echt prachtig!

Hier wandelden we door deze prachtige rijstterrassen.

Koeien zitten er in een hok en dienen voor hun kak om de velden te bemesten. Best zielig om te zien.

 

Nadien aten we een lekkere lunch met zicht op de rijstvelden.

Om de dag te eindigen bezoeken we nog een chocoladefabriek. Daar mochten we chocolade en chocomelk proeven en kochten we repen voor onze kinderen.

De volgende dag zijn we gestart met een bezoek aan een houtsnijderij. Alles wordt hier met de hand gemaakt. Sommige beelden werken ze maanden aan. Er worden verschillende houtsoorten van verschillende soorten bomen gebruikt. Afhankelijk van kleur en soorten beelden of voor ramen en deuren.

We brachten een bezoek aan de prachtige Tegenungan waterval.

Op iets meer dan een half uur rijden vanuit Ubud ligt de Tegenungan Waterval. Deze brede waterval is ongeveer 25 meter hoog en het hele jaar te

bezoeken.

Vanaf de parkeerplaats loopt er een fraai aangelegd pad naar de waterval. Langs de vele trappen liggen kraampjes waar souvenirs verkocht

worden.

De rotsen waar de trap uitgehakt zijn zorgen samen met een aantal bomen voor de nodige schaduw. Dit is meer dan welkom op een zonnige dag.

Het was er zeer warm en de trappen zijn echt hoge treden, dus wel een lastige klim.

 

We brachten een bezoek aan een typisch dorpje in Penempahan. Verschillende generaties families leven samen in een gesloten plaats. Ze wonen hier met met 108 families samen in het dorp. Families wonen samen in meerdere gebouwen op eenzelfde stuk grond. De traditie is dat wanneer een meisje en jongen trouwen, het meisje gaat wonen bij de familie van de jongen. Ze leven er in aparte woningen, maar delen de living en de keuken. De grootouders wonen in het huis met de hoogste treden. Dit toont respect tegenover de oudsten van de familie. De volgende generaties wonen telkens in een ander huis, telkens een beetje lager gebouwd.

Het dorp heeft een eigen tempel iets hogerop. Iets lager gelegen hebben ze hun eigen rijstvelden. Het hoofd is de tempel, het lichaam zijn de huizen gelegen achter de muur en de benen zijn de rijstvelden. Het dorp komt samen en neemt samen beslissingen.

We werden hartelijk ontvangen voor de lunch in hun tuin.

Hier zie je de gemeenschappelijke keuken voor alle families samen.

We gingen kijken naar hun tempel waar ze offers brengen en bidden.

Hier heb je zicht op hun dorp.

Na een bezoek aan de tempel liepen we naar hun tuin waar we ook een heel lekkere lunch kregen, klaargemaakt door drie vrouwen uit het dorp.

Als aflsuiter brachten we nog een kort bezoek aan hun rijstvelden waar de uitleg kregen over hun irrigatiesysteem op de rijstvelden.

Om de dag te eindigen stoppen we nog aan een glasblazerij. 

Terug in ons hotel nog even bekomen aan onze zwembaden van het hotel. We hadden file in het zeer drukke verkeer in Ubud.

De volgende ochtend gestart met een bezoek aan een koffieplantage. We kregen er uitleg over hoe ze verschillende soorten koffie en thee maken. De beste koffie hier maken ze met… jawel de kak van een soort kat.

Kopi Luwak koffie, ook bekend als Kopi Loewak, is een van de meest exclusieve koffiesoorten ter wereld. Deze koffie wordt gemaakt van koffiebessen die zijn gegeten en vervolgens zijn gepasseerd door het maag-darmkanaal van wilde civetkatten. Tijdens dit proces worden de bessen verteerd, maar de pitten blijven intact.

Nadien kon je verschillende soorten thee en koffie proeven en aankopen in hun lokale winkel.

 

Daarna reden we via de twee vulkanen naar de voet van de vulkaan naar de natuurlijke warmwaterbronnen in Kintamani.

Het spectaculaire bergachtige gebied rond Kintamani met zijn diepe kratermeer en bruisende warmwaterbronnen maakt deze regio een must om

te bezoeken.

Zalig baden in het hete water en een heerlijke lichaamsmassage in het water. Totaal zen terug de bus op.

 

Daarna gingen we lunchen met zicht op de vulkaan en op het meer.

Daarna reden we naar de Besakih moedertempel waar onze gids uitleg gaf over de verschillende tempels en godsdiensten in Bali.

Vanuit het dorp Besakih wandelt u de heuvel op naar de moedertempel Besakih die op duizend meter hoogte ligt. De tempel is de grootste van Bali.

Mensen die er niet komen om te bidden, worden niet tot het complex toegelaten maar, u kunt er niettemin een goede indruk van krijgen via de

open poort. 

Pura Besakih is naar alle waarschijnlijkheid een uit terrassen bestaand heiligdom. Reeds in de achtste eeuw werd op deze plaats gebeden en

werden er offers aan de god van de Ganung Agung gebracht. In een periode van ruim duizend jaar is het heiligdom uitgegroeid tot het huidige

terrein met meer dan tachtig tempels verdeeld over tweeëntwintig  hoofdcomplexen. Veel complexen dateren uit de veertiende tot de achttiende

eeuw.

Het heiligste gedeelte van dit tempelcomplex is Pura Penataran Agung, die zich met hoog oprijzende meru verheft boven de terrassen op de helling.

Op het binnenhof bevinden zich drie schrijnen die zijn gewijd aan drie verschijningen van god, Vishnu, Brahma en Shiva.

Eenmaal aangekomen zoeken we een plekje op het parkeerterrein en zien dat er veel belangstelling is voor Pura Besakih. Het is hier druk met taxi’s

en er is weer van alles te koop, zoals kleding, sarongs, fruit en souvenirs.

Het complex laat veel vlaggen en parasols zien maar ook schitterende bloemen, bomen en struiken. We zien gaandeweg ook veel ceremonies wat

een mooi kleurrijk geheel is.

De Besakih Tempel is een fantastisch mooi complex om te  gaan bezoeken. Denk erom, een sarong is verplicht. 

 

 

Hier komen we aan in ons volgende hotel in Bangli.

Umah Bali Eco Tradi Stay. Prachtige huisjes per koppel met een zalig zwembad.

Hier bezochten we in de voormiddag de plaatselijke school en deden we een wandeling in het dorp Bangli waar het hotel gelegen is.

Ik vond het super om het schooltje te bezoeken aangezien ik zelf leerkracht ben.

 

We kregen kookles in de buitenkeuken van het hotel met typische Balinese kruiden en groenten. Daarna mochten we natuurlijk onze eigen lunch eten.

We maakten in het hotel ook Balinese offerbakjes. Die namen we mee bij het reinigingsritueel in de namiddag bij de tempel van het dorp.

Tijdens ons diner in het hotel werden we getrakteerd met een Balinese dans.

 

Op 17 augustus is het hier nationale feestdag in Bali. Ze vieren hier hun onafhankelijkheid.

We brachten ook een bezoek aan het paleis met oud gerechtshof in Kertagosa.

De Kerta Gosa Pavilion in het dorp Klungkung op Bali is een historische bezienswaardigheid die diende als gerechtelijk en juridisch centrum in de

18e eeuw.

We brengen een bezoek aan de lokale markt in Kertagosa.

We rijden naar  Kahyangan. op weg naar de vleermuizen in de Moedertempel. Maar we geraken er niet, want het is er super druk.

De Balinese families brengen offers naar dé moedertempel om hun overleden familieleden voor een tweede keer te cremeren en ze brengen

daarom offers naar de tempel.

De eerste keer wordt het lichaam gecremeerd en de as over de zee gestrooid. De tweede crematie vindt dus plaats zonder lichaam en op bepaalde

dagen met de ganse familie. Morgen ondernemen we een nieuwe poging om de vleermuizen te spotten.

Wie wou kon gaan snorkelen. De anderen maakten een wandeling aan het prachtige strand aan de oceaan. De Blue Lagoon.

Blue Lagoon Snorkeling bevindt zich in Padangbai, op een paar minuten lopen van Padang Bai-strand en 6 minuten lopen van Blue Lagoon Beach.

Het is er een paradijs op aarde. Zo mooi en het water helder en prachtig blauw.

Wat een uitzicht om te lunchen in Lezat Beach restaurant.

Zalig mooi zicht op de Indische oceaan. 

We bezochten het authentieke dorpje Tenganan en zagen er een hanengevecht. Dit mag enkel in de tempel, anders is het illegaal.

De hanen worden gekleurd om hen te herkennen. Ze worden opgesloten in een kooi om hen agressief te maken en dan los te laten om te vechten

met een andere haan. Zielig.

Die avond komen we aan in ons volgende hotel in East Bali.

Een prachtig hotel in Candidasa aan de Indische oceaan. Een prachtig zwembad en zicht op de oceaan.

Iedereen heeft hier zijn eigen huisje.

En meteen ook een avond vol leute en ambiance met onze reisgenoten.

Bij de laguna Blue Lagoon in Padangbai maakten we een stop voor een wandeling rondom de prachtige vijver vol lotussen.

In de ochtend kan je de vele prachtige kleuren bewonderen. In de namiddag sluiten de bloemen om zich tegen de hitte te beschermen.

 

 

We hielden een korte stop bij de gate of monkey. Het zat er bomvol aapjes.
 

 

Onze volgende uitstap: het Waterpaleis Tamang Ugung.

We brachten een bezoek aan het prachtige waterpaleis. Een oase aan rust. Zalig om er een wandeling te maken. Het was vandaag wel zeer heet.

In het oosten van het eiland Bali vind je het mooie waterpaleis Taman Ujung dat wordt omringd door groene tuinen en rustige vijvers. Dit leuke

complex geeft je een kijkje in de interessante geschiedenis en cultuur van de regio. Met de indrukwekkende Mount Agung aan de ene kant en de

zee aan de andere kant, is Taman Ujung Waterpaleis de perfecte bestemming voor rust en avontuur.

 

Onze volgende stop bracht ons naar deze prachtige tuinen met water en fonteinen.

Tirtagangga is een voormalig koninklijk paleis op het Indonesische eiland Bali in de gelijknamige provincie. Tirtagangga is bekend vanwege de

watertuinen.

Het was er zeer druk en zeer heet.

We gingen lunchen op alweer een prachtige locatie. Een stukje wandelen van dit waterpaleis in Tirtagangga.

Een stukje verder gingen we kijken naar Salt mining.

Hier hielden we halt bij een familie die zelf zout maakt uit de zee. Het strand is hier zwart door de lava. Elke dag halen mensen water uit de zee om

over het zwarte zand te gieten. Dit meermaals per dag. Dat zand laten ze uitdrogen. Het zout scheppen ze op. Een gans proces. De mensen hier zijn

erg arm. We kochten een zak zout om mee te nemen naar België.

 

Vlakbij de moedertempel ligt een grot vol vleermuizen. Deze keer was er geen volk en konden we de ontelbare vleermuizen gaan bekijken die in de grot van de tempel verblijven.

De rondreis zit erop.

In laatste hotel Nusa Dua Beach Hotel en Spa, vlkabij de Indische oceaan. Prachtige locatie, zalig om te wandelen en te zwemmen in een van de

mooie zwembaden.

Vier dagen relaxen.

Genieten van zon, zee en zwembad in het hotel waar we ook ons mooi avontuur zijn gestart.

Je kan er mooie wandelingen maken aan het strand. Lunchen en dineren kan je met zicht op de oceaan en tussen vele eekhoorntjes.

Op een kwartier wandelen van het hotel kom je ook bij gezellige winkeltjes.

We wandelden ook vanaf het hotel naar de lokale winkeltjes in de buurt.

Nog enkele sfeerfoto's van het hotel.